Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NKT) - IliOla
Promocja 2+1! Zamawiając dwa takie same produkty trzeci dostaniesz gratis!
Masz pytania? Chcesz złożyć zamówienie przez telefon? Zadzwoń: +48 508 089 930
Logo
  • O MNIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • KONTAKT
  • Shopping Cart
Logo

Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NKT)

Nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego to od nich powinnaś zacząć pielęgnację?

 

Na pewno nieraz słyszałaś o nienasyconych kwasach tłuszczowych, czy kwasach omega 3,6 i 9. Wiesz, że to są zdrowe składniki. Dobrze wpływają na skórę, włosy, nawet mają działanie antyrakowe. Ja wiem, że jeśli coś zrozumiem od razu potrafię szybko wprowadzić to w życie. Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się z Tobą wiedzą, która pozwoliła mi na stworzenie kosmetyku, który uratował moją skórę. A także pomógł rozwiązać problemy skórne moich bliskich.

Zacznijmy od początku, będzie trochę chemii, ale nie martw się, nie będzie nudno. A po przeczytaniu co mam Ci do przekazania dużo łatwiej będzie Ci zrozumieć co się dzieje kiedy dzieje się źle (ze skórą).

NKT co to takiego?

Nienasycone kwasy tłuszczowe to są to kwasy, które zawierają wiązania podwójne; z reguły są bezbarwnymi cieczami.

Obecnie wyróżnia się dwie główne klasy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, posiadające jedno podwójne wiązanie. Należą do nich kwasy omega-9 oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w skład których wchodzą kwasy omega-6 i omega-3.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe posiadają w swej budowie co najmniej dwa wiązania podwójne

Te podwójne wiązanie jest wrażliwe na wysoką temperaturę. Tzn., że w temperaturze 60. stopni Celsjusza zostaje zerwane. Czyli zniszczone to na czym nam tak bardzo zależy.

Zatem aby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości powinnaś do pielęgnacji wybierać oleje nieprzetworzone, które nigdy nie były podgrzane do tej temperatury.

Nasze kremy są specjalnie przygotowywane metodą na zimno, dzięki czemu wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe są zachowane. Proste prawda? Proste ale trudne, dlatego jest niewiele kosmetyków które owe właściwości zachowują.

Kwas linolowy, którego wyżej wzór widzisz, w przypadku cery suchej, poprawia barierę lipidową naskórka oraz normalizuje metabolizm skóry. Jest naturalnym składnikiem sebum.

Czym grozi niedobór kwasu linolowego?

U osób z cerą trądzikową zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w łoju, czego efektem są blokowane pory i tworzenie się zaskórników, a w rezultacie wyprysków.

Zastosowanie kwasu linolowego do pielęgnacji cery tłustej i problematycznej powoduje poprawę pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów oraz zmniejszenie ilości zaskórników. Kwas ten jest wbudowywany w strukturę błony komórkowej a także wykorzystywany do produkcji cementu międzykomórkowego skóry.

krem naturalny

Oba procesy zachodzą dzięki obecności kompleksu enzymatycznego w warstwie rogowej naskórka.

Kwasy tłuszczowe omega-3 potrafią redukować substancje pozapalne, indukowane szkodliwym promieniowaniem UV. Substancje te zmniejszają jednocześnie skutki poparzeń słonecznych, stymulują procesy naprawcze i łagodzą podrażnienia.

Wszystkie kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 obniżają przeznaskórkową utratę wody (TEWL), jest to pośredni czynnik nawilżający, ponieważ musisz wiedzieć, że skórę nawilżasz od środka,natomiast rolą kosmetyków nawilżających jest zapobieganie odparowaniu wody przez naskórek.

Pamiętaj!

Woda nie nawilża skóry od zewnątrz. Jej cząsteczka jest za duża by mogła przez nią przeniknąć zatem kremy w których jest woda, po użyciu których masz wrażenie że „szybko się wchłaniają” to tak naprawdę woda, która odparowała. Woda w kremach jest potrzebna jeśli jest rozpuszczalnikiem innych składników aktywnych. Takich jak wyciągi roślinne, czy niektóre witaminy, ale nie jest po to by nawilżać.

Gdzie znajdziesz nienasycone kwasy tłuszczowe?

Najwięcej po prostu w olejach, np.
Omega-9 w maśle shea (ok. 50%), w maśle kakaowym (ok. 37%), w oleju z nasion baobabu (ok.15-40%), arganowym (ok. 46%).
Omega-6 w oleju z nasion brzoskwini (ok. 25%), z baobabu (ok. 31%), z nasion pietruszki (16-20%)
Omega-3 w oleju z nasion baobabu (ok. 3%), lnianym (ok. 48%), z rokitnika (ok 30%), sojowym (8-10%), z dzikiej róży (28-32%)

Podsumowując, oleje roślinne, w zależności od zawartości procentowej poszczególnych kwasów w cząsteczce tłuszczu, wykazują różnorodne właściwości. Niedobór ich może spowodować nadmierne łuszczenie się naskórka, czy nadprodukcję łoju, który będzie zatykał nasze pory, prowadząc do powstania trądziku. Oleje roślinne, dodatkowo zmiękczają warstwę rogową naskórka, a w stanach zapalnych zmniejszają napięcie skóry osłabiając tym samym odczucie bólu.

orientalny krem do ciała

Jeśli masz pytania, napisz do mnie na e-mail: a.kubas@iliola.com.pl  lub na Facebooku.

Dbaj o siebie!

Aleksandra

ili ola owner

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
5 dni temu

Świetny artykuł 😍
Chciałam zapytać o kwas oleinowy. Czym on się różni od linolowego jeśli chodzi o zastosowanie? Czy jest on bardziej pożądany przy suchej skórze?

Aleksandra Kubas
5 dni temu
Reply to  Ania

Kwas oleinowy ma dużą stabilność dzięki witaminie E, i dzięki temu ma działanie antyoksydacyjne (chroni przed wolnymi rodnikami – starzeniem się skóry).
Kwas linolowy hamuje stan zapalny wywołany promieniowaniem uvb (rumień, czerwona opalenizna, która może prowadzić do raka skóry). Dodatkowo pozytywnie wpływa na tłustą skórę, sprawia, że Twoje sebum jest mniej gęste, a skóra nie produkuje go za dużo.
Oba kwasy obniżają napięcie skóry, czyli sprawią, że skóra sucha jest bardziej miękka i elastyczna.
Najlepiej stosować kosmetyki z jednym i drugim, ale kwasu linolowego powinno być troche więcej (kwas oleinowy jest naturalnie produkowany w Twoim organiźmie).
Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi tak, jest bardziej porządany przy cerze suchej. jednak omega 6 też musisz dostarczać bo jest kwasem niezbędnym (takim którego organizm nie wyprodukuje). 🙂

PLN Złoty polski
EUR Euro